Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Jak si vybrat školu nabízející MBA program

Vzdělání MBA je široce pojata manažerská výuka zahrnující všechny aspekty manažerské práce od znalosti účetnictví až po vývoj strategie. Pokud někdo strávil v řídící funkci více než deset let, v podstatě již vzdělání tohoto typu nepotřebuje.

Takový člověk udělá lépe, pokud se rozhodne pro některý specializovaný kurz, například z oblasti účetnictví nebo marketingu. Kromě toho mnohé školy i vzdělávací instituce nabízejí učební programy ušité na míru potřeb zkušenějších manažerů. Ty lze absolvovat s přijatelnými náklady i podmínkami.

Pro mladší manažery je však studium MBA stále dobrou cestou, jak lze získat solidní základy managementu. Při jeho výběru doporučují odborníci uchazečům volit podle tří základních kritérií: akreditace studijního programu, pověsti školy a internacionalizace studujících.

Tři faktory pro studium MBA programu

S akreditací je spojena nezávislá kontrola kvality učebního programu. Pokud není program akreditován nezávislou institucí, doporučuje se zvýšená opatrnost, například zjistit si, proč je to tak.

Je možné, že program je zatím příliš nový na to, aby už byl akreditován. Jiná věc je, když se už vyučuje delší období.

Celosvětově existují dvě vedoucí organizace, které akreditují nejrůznější formy vzdělávání MBA na byznys školách: americká AACSB a evropská EQUIS. Třetí organizace AMBA se soustřeďuje zejména na Velkou Británii. Odborné vysoké školy často akredituje - pokud jde o učební programy MBA - německá instituce FIBA.

Renomované žebříčky byznys škol a studia MBA sestavují i ​​mezinárodně uznávané periodika, například deník Financial Times. To napovídá mnohé o kvalitě a pověsti školy.

Na špičkových pozicích v těchto žebříčcích se umísťují americké školy byznysu jako například Wharton nebo Harvard, z evropských francouzský INSEAD a švýcarský IMD.

Jeden z názorů říká, že pokud se již rozhodnete pro studium MBA, pak nejlepší na některé z nejlepších škol na světě. Kdo se může pochlubit titulem MBA získaným na renomované univerzitě, má obrovskou výhodu ve výběrových řízeních před absolventy studia MBA typu no-name.

Ale slepá víra v žebříčky škol může být i zrádná, protože existují i ​​takové, které představují špičku pouze v určitém oboru. Například pro podnikatelství je celosvětově vedoucí školou americká Babson College, která je však v ostatních oborech spíše druhořadá.

Třetí kritérium - internacionalita - hraje také důležitou roli. Rozdíl mezi průměrným, dobrým a špičkovým programem studia MBA představují takzvané měkké faktory. Čím pestřejší je složení studujících, tím lépe, protože složení studentů ovlivňuje velmi podstatně kvalitu studia.

Kdo se dostane do kontaktu se studenty z různých zemí, s odlišným kulturním zázemím a vnímáním světa, přežije mnohem smysluplnější a přínosnější období studia jako ten, který studuje s lidmi ze stejné země a ze stejné branže.

Důležitým aspektem studia MBA je i možnost využití sítě vztahů se spolužáky po jeho ukončení. Proto je dobré zvolit si na studium univerzitu působící v takové části světa av takové profesní oblasti, která vyhovuje vašim současným a budoucím potřebám.

Téměř všechny školy poskytující studium MBA mají buď své filiálky v zahraničí nebo spolupracují se zahraničními školami. Tak například student známé evropské INSEAD pendluje mezi francouzským Fontainebleau a Singapurem.

Žádné komentáře:

Okomentovat